Umetnost u Srbiji na današnji dan / Događaji

Popuna podataka je u toku

Danas je

1968 Osnovana je Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Galerija SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) osnovala je Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti 1968. godine i ona i danas deluje kao jedinica u sastavu SANU. Galerija SANU čini dostupnijom delatnost institucije i njenih članova široj javnosti. Organizujući izložbe iz različitih oblasti, čuvajući umetnička dela iz fonda Umetničke zbirke i održavajuće koncerte, Galerija sprovodi kulturnu misiju u životu prestonice.

Galerija SANU
Galerija Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti. Detalj

Izvor: Galerija SANU

Uz posebno angažovanje članova Odeljenja likovne i muzičke umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti, prema projektu Grigorija Samojlova, koji je 1949-1952. rekonstruisao enterijer čitave palate Akademije, godine 1967. preduzeti su obimni poslovi rekonstrukcije lokala u prizemlju, na uglu Knez Mihailove i Ulice Vuka Karadžića, i preuređenja prostora u izložbenu galeriju.

Predsedništvo SANU 2. novembra 1967. godine imenuje Umetnički savet Galerije, sačinjen od izabranih članova SANU i renomiranih stručnjaka, na čelu s Nedeljkom Gvozdenovićem, dopisnim članom SANU. 

Prva izložba "Srpski umetnici XIX veka - akademici" Lazara Trifunovića, člana Saveta Galerije, u Galeriji SANU otvorena je 20. maja 1968. godine, čime je i otpočeo njen rad.

Osnovna delatnost Galerije SANU jeste organizovanje izložbi iz oblasti umetnosti i nauke i predstavljanje aktivnosti Akademije. Galerija je povremeno domaćin izložbama drugih institucija iz zemlje i inostranstva, a pojedine izložbe u organizaciji Galerije SANU gostuju u galerijama u Srbiji i izvan zemlje.

Galerija SANU organizuje predavanja u vezi sa izložbenom delatnošću, kao i stručna vođenja kroz izložbe, formira dokumentaciju o izložbama, a raspolaže i priručnom stručnom bibliotekom zatvorenog tipa.

Za stalnog odgovornog urednika edicije Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, pokrenute 1968. godine, izabran je Nedeljko Gvozdenović, a Ivan Tabaković je davao grafička rešenja monografija - kataloga izložbi. Urednici su danas upravnici Galerije. Podserija edicije Galerije, pod nazivom "Izložbene sveske", objavljuje se od 1974. godine. Sveske takođe prate izložbe kao prigodni katalozi. Nova serija Galerijinih izdanja "Izložbene novine" pokrenuta je 1980. godine. Galerija publikuje i kataloge Umetničke zbirke, vodiče kroz izložbe, plakate, deplijane i reprodukcije umetničkih dela.

Galerija SANU vodi brigu o Umetničkoj zbirci SANU, koja je formirana i popisivana od 1969. godine, te prikuplja dokumentaciju o likovnim umetnicima, članovima SANU.

Od 1979. do 1982. godine, pod rukovodstvom dopisnog člana SANU Ivana Antića, Galerija je proširena po projektu Branislave Milović pripajanjem niza lokala duž Ulice Vuka Karadžića. Tako danas na površini od preko 500 m2 deluju Izložbeni salon i prostor prvenstveno namenjen izlaganju Umetničke zbirke i održavanju koncerata. Uređen je i depo za smeštaj Umetničke zbirke SANU.

Pod rukovodstvom Odeljenja likovne i muzičke umetnosti u Galeriji se od 1982. godine redovno održavaju koncerti klasične muzike.

Izvor: Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Sponzor
Sponzor
Sponzor
Sponzor
Sponzor
Sponzor